Er en samtalemetode, der støtter den enkelte til at sætte ord, kropssprog og stemning på egne følelser og reflektere over fordele, ulepmer og koncekvenser, som har betydning for dennes muligheder, og ønsker for fremtiden.
Metoden er kendetegnet ved, at den understøtter beboeren i at finde sine egne ressoucer. Det handler om at støtte beboeren til at mærke sig selv, erkende sig selv og få en oplevlse af, at grundlæggende følelser - som det at vise vrede, glæde eller sorg over for et andet menneske - ikke nødvendigvis skal opleves som truende.
Social færdighedstræning
Social færdighedstræning hjælper borgere med at forstå, og fortolke sociale signaler og normer, hvilket kan være en udfordring for persoer i autismespektrum og med kognotive begrænsninger.
Ved at lære hensigtsmæssige måder at udtrykke følelser og behov på, kan træningen bidrage til at reducere udadreagerende adfærd, som ofte er en reaktion på frustrationer i sociale integrationer. Ved at forbedre evnen til at interagere socialt, øges borgerens selvstændighed og evne til at deltage i samfundet. Ved at forbedre sociale færdigheder kan vi hjælpe med at opbygge og vedligeholde positive relationer med både jævnaldrende og voksne, hvilket er afgørende for den emotionelle trivsel.
TEACCH handler om at respektere borgernes måde at være påsamt vedkommendes ret til at bevare interesser og personlighed. Der forkuseres på udviklingsområder, især mht. selvstændighed og handlemuligheder. TEACCH er baseret på at fremme kommunikation, og forståelse gennem visualisering, og konkretisering i en fast struktureret ramme.
KRAP metoden bygger på mange års praksiserfaring og er et integreret socialpædagogisk system baseret på kognitive behandlingsformer. Den fokuserer på, hvordan individuelle fortolkninger af situationer påvirker deres oplevelse, hvilket understreger at forskellige mennesker kan opfatte samme situation forskelligt. Metoden er ressourcefokuseret, hvilket betyder, at den lægger vægt på individets udviklingsmuligheder og fremmer en positiv tilgang til selvudvikling. KRAP er også anerkendende og møder hvert individ nysgerrigt og åbent for at fremme tryghed og personlig udvikling, hvilket forstærkes gennem brug af KRAP skemaer